Zilele trecute citeam un articol despre cand extremele, chiar si in ceea ce inseamna ”sanatos”, pot afecta sanatatea – daca nu pe cea fizica, atunci pe cea mentala.
Asa am ajuns la ceea ce se cheama ortorexia nervoasa – o tulburare de alimentatie rezultata din obsesia de a manca sanatos si in termenii nutritionali optimizati la maximum.
Bolnavii pornesc pe drumul asta cu o dieta prin care isi doresc sa-si imbunatateasca sanatatea, numai ca ajung in zone extreme.
Cei mai predispusi pe drumul acestei boli sunt cei cu un comportament obsesiv compulsiv, au mai avut si alte tulburari de alimentatie sau au tendinte spre perfectionism, depresie sau dorinta de control.
Sunt studii care arata ca un numar mare a celor care au aceasta tulburare de alimentatie vine din… zona oamenilor care lucreaza in wellbeing, dar si balerinii, atletii.
Cum se manifesta?
Dorinta de a manca bio sau sanatos e dusa la extrem, devine o obsesie si impiedica activitatile sociale – cel care sufera de aceasta tulburare refuza sa mai manance ”in oras” daca nu stie provenienta fiecarui ingredient din mancare sau refuza sa manance daca nu are alimente 100% sanatoase/ bio.
La nivel psihologic, cel care are aceasta tulburare alimentara dezvolta o anxietate auto impusa, se invinovateste daca manca ceva care nu e corect si are sentiment de ”murdar”/mizerie.
Tot in aceasta categorie se regasesc persoane care dezvolta o obsesie pentru perfectiunea trupului, satisfactia zilnica fiind dependenta de respectarea unor regimuri alimentare auto impuse.
Ca orice tulburare alimentara se rezolva cu ajutor de specialitate, dar e important sa fie acceptata si sa existe dorinta de a reveni la ceva care nu implica extremele.
In viata intotdeauna este nevoie de un echilibru.
cover photo – shutterstock.