Monthly Archives : May 2017

talpi femeie picioareRemediu simplu pentru talpile si calcaiele crapate

Remediu simplu pentru talpile si calcaiele crapate

text de Eliza Manolescu

Vremea pantofilor decupati, a papucilor si a picioarelor perfecte pe plaja e la cateva zile distanta, iar o pedichiura perfecta trebuie asortata cu calcaie si talpi catifelate.

Pielea crapata si uscata de pe calcaie si talpi poate aduce mai multe probleme, pe langa disconfort si rusinea de a-ti etala picioarele goale. Insa toate aceste probleme se pot rezolva cu un singur ingredient pe care sigur il ai in bucatarie: bicarbonatul de sodiu. Are proprietati antiseptice si reduce din asprimea pielii.

Poti sa utilizezi bicarbonatul foarte simplu pentru a obtine talpi si calcaie catifelate.

Iata cum procedezi: dizolvi 3 linguri de bicarbonat in 4 litri de apa calda si lasi picioarele la inmuiat in jur de 20 de minute. Apoi, freci talpile si calcaiele cu piatra speciala, aplici o crema hidratanta, iti pui sosete din bumbac si ramai asa peste noapte. Vei observa o piele imbunatatita dupa prima aplicare. Poti repeta tratamentul zilnic timp de o saptamana.

Daca nu esti inca multumita de cum arata pielea, dupa o pauza de o saptamana, poti repeta procedura inca 7 zile. De asemenea, in apa poti adauga si o lingura de sare, putin sapun lichid sau ceai de musetel.

3208
patty(foto) Patty Carroll: femei anonime – genial!

(foto) Patty Carroll: femei anonime – genial!

text de Eliza Manolescu

De mai bine de 20 de ani, Patty Carroll lucreaza la cel mai renumit proiect fotografic: “Femeile anonime”, serii de fotografii somptuoase si foarte detaliate, cu draperii si piese de mobilier, in care figurile feminine sunt camuflate, cu chipurile riguros acoperite. Scopul studiului este de a intelege dinamica relatiilor dintre femei si casele lor, unde sunt prizoniere ale obiectelor sau poate chiar al lor.patty

 

patty flori

patty cartipatty blanuri

 

patty telefon

Acest lucru a determinat o a doua serie de imagini, in care pasarile sunt personajele principale. Acestea ies in evidenta fiind amestecate ca si pana acum pe fundaluri suprarealiste, de data aceasta, din fruze si flori. In habitatul lor natural, pasarile sunt in viata, mananca si isi invata puii cum sa se apere de pradatori. Prin urmare, deghizarea lor semnifica un mecanism de aparare. Luand locul figurilor feminine din proiectul “Femeile anonime”, pasarile simbolizeaza obsesia transformarii casei intr-o cusca chinuitoare.

patty carroll patty papagal patty pasari patty vintage

2572
Laura Coroianu_2192-photo credit Cristian Vasile webPovestea Awake – sau cum entuziasmul unor tineri a facut sa existe un festival unic langa orasul lor

Povestea Awake – sau cum entuziasmul unor tineri a facut sa existe un festival unic langa orasul lor

Anul acesta a aparut un nou festival pe harta distractiilor cool in aer liber, Awake, un festival creat de Emagic, compania care a fost si mama pentru B’ESTFEST.

Cei mai multi il stiu insa drept festivalul pentru care vine in Romania  Rag’n’Bone Man, revelatia muzicala a anului.

Zilele trecute am aflat de la Laura Coroianu, CEO Emagic, povestea din spatele acestui festival nou nascut.

Laura Coroianu_2181-photo credit Cristian Vasile web  “Dupa 7 editii de B’ESTFEST, discutand cu foarte multi dintre cei care au un stil de viata activ, am ajuns la concluzia ca bucuresteanului, cel putin, ii place sa evadeze din orasul lui. De aceea sunt si cozile alea infernale spre Valea Prahovei sau spre mare.  Ideea de city break si weekend get away e foarte impamantenita in sudul tarii, asa ca ne-am gandit sa o folosim.

Am stabilit ca daca vrem sa mai facem un festival trebuie sa indeplinim doua conditii.

  1. Sa fie in afara Bucurestiului, mai departe pentru ca oamenii care vin din Bucuresti sa evadeze in alt spatiu
  2. Sa fie cea mai frumoasa locatie pe care o gasim. Un loc nou cu o poveste frumoasa, cu o vibratie extraordinara,” isi aminteste Laura Coroianu.

Pentru ca planetele se aliniaza frumos, cam in aceeasi perioada a evaluarilor post B’ESTFEST, in vara lui 2013, un tanar sudent din Targu Mures, care o cunostea pe Laura prin parintii lui, a inceput sa faca presing om la om pe tot terenul ca sa-i convinga pe cei de la Emagic ca ei, tinerii, au nevoie de un festival.

Era momentul in care se inchisese si Festivalul Peninsula, iar Electric Castle abia facea primii pasi, iar el si prietenii lui isi doreau tare mult sa faca un festival in judetul lor.

De aici incolo e o poveste despre perseverenta si despre cum iti indeplinesti visul daca tu crezi foarte tare in el si depui toate eforturile in dezvoltarea lui.

 Tanarul student a facut echipa cu prietenii lui si i-au vorbit Laurei atat de frumos despre judetul Mures, despre oamenii din zona, despre tinerii care vor sa se distreze frumos, incat ea le-a spus: „daca gasiti un loc frumos, cu poveste care sa se incadreze standardelor noastre, luam in calcul sa facem un festival in Judetul Mures.”

Au inlaturat imediat posibilitatea de a face o noua versiune Peninsula, asa ca au inceput sa bata judetul pas cu pas, sa fotografieze locuri si castele, sa caute povestile din spatele cladirilor. Dupa un an de scouting inedit, in care au trimis multe fotografii catre Emagic, au facut chiar excursii la Bucuresti ca sa-i convinga ca Tg Mures e magic, intr-o zi au trimis imagini cu Castelul Teleki.

Nu erau spectaculoase fotografiile pentru ca erau facute cu un telefon modest, dar chiar si asa se vedea ca locul – care e amplasat la 17 km de Tg Mures – are ceva special.

Putin mai tarziu Laura si colegii ei de la Emagic au aflat si povestea uluitoare…

Domeniul Teleki_AWAKE (3) web

In acest castel s-a nascut in 1739, Samuel Teleki cel care avea sa devina fondatorul primei biblioteci publice din Transilvania si Comanditarul Palatului Teleki din Dumbravioara.

O generatie mai tarziu in 1789, fiul lui Samuel Teleki transforma parcul palatului din Gornesti – odata cu reconstructia cladirii  – intr-o gradina franceza, unica in zona unde se practicau amenajari baroce, cu modele inspirate din costumele populare maghiare.

20 ani mai tarziu, parcul din domeniul Gornesti primeste influente britanice, iar in gradina sunt saditi arbori rari in Romania.

In 1849 trupele rusesti care ii sprijineau pe habsburgi in inabusirea revolutiei au distrus pentru prima oara castelul: tablouri rupte, carti arse – iar pielea copertilor lor folosita pentru seile cailor. Un secol mai tarziu, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, tot rusii au devastat castelul si au distrus biblioteca. Se estimeaza ca avea peste 60.000 de exemplare si o colectie impresionanta de ilustrate din toata lumea. O mica parte din aceasta colectie se afla la Biblioteca din Tg Mures.

Domeniul Teleki_AWAKE (4) web

Dupa o vizita la Castelul Teleki si dupa ce a simtit puterea acestui loc cu gradinile sale uriase, cu copaci care se afla in patrimoniul national, Laura si sotul ei, Guido Janssens, parteneri in Emagic, le-au dat pustilor vestea pe care si-o doreau de multa vreme. Se face un festival la ei acasa.

Domeniul Teleki_AWAKE (11) web

Awake se numeste si e un festival boutique care face un melange intre arte – nu va fi doar muzica artistilor care sunt acum prezenti in topuri (Rag’n’Bone Man,Tom Odell, Modestep, Dirtyphonics, Aeroplane, Mazde), ci si un concurs international de instalatii de arta, concurs care le va oferi castigatoriilor sansa unei expozitii unice, in uriasul parc din jurul castelului.

Designul intregului festival – care va fi centrat in jurul unui cub cu carti (inpirat de povestea faimoasei biblioteci Teleki)  – va fi coordonat de Attila Kim, unul dintre cei mai talentati arhitecti romani, autorul conceptului pentru Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia 2015. El  va face echipa cu Roberta si Doru Boeriu si Raluca Rugina.

In memoria bibliotecii Teleki, in cea mai frumoasa parte din parc, unde este un lac dar si unii dintre cei mai spectaculosi arbori din zona, va fi The Forest Library.

Domeniul Teleki_AWAKE (4) web

Daca va intrebati cum il cheama pe cel mai hotarat dintre tinerii care au luptat timp de 4 ani pentru un festival in judetul lor, e bine sa stiti ca el este Horia Grigoras. Intre timp a terminat facultatea de istorie, este membru in mai multe asociatii civice si… este Local Festival Manager la Awake. Va veti intalni cu el in septembrie la Castelul Teleki.

Horia Grigoras web

Echipa Emagic are insa un nou obiectiv: sa stranga bani – odata cu promovarea nationala si internationala a festivalului Awake – ca sa ajute la reconstructia minunatului castel Teleki.

Laura Coroianu recunoaste ca nu s-ar fi ajuns la Festivalul Awake daca echipa de la Bucuresti nu s-ar fi hranit din energia acestor tineri minunati, daca n-ar fi vazut entuziasmul lor molipsitor. Dar cumva si pentru ea e o intoarcere la radacini pentru ca bunicii erau din judetul Mures si are cateva amintiri despre frumusetile din zona, din povestile lor.  In plus, arhitectul Attila Kim – coordonatorul echipei de design – este si el originar din Targu Mures.

Festivalul Awake are loc pe 1-3 septembrie, la Castelul Teleki, la 17 km de Tg Mures

Pe langa The Forest Library, locul unde va fi o biblioteca in aer liber, pe domeniul din Gornesti vor mai fi amplasate:

Serenity Meadow – zona de “wellbeing” pentru cursuri de yoga si pillates

The Brewery – locul unde poti degusta cele mai interesante tipuri de bere artizanala

The AWAKE Platform – o platforma sociala destinata initiativelor creative, cu workshop-uri, conferinte inspirationale.

Pe durata festivalului va fi si un teatru de strada in colaborare cu Facultatea de actorie de la Targu Mures.

Abonamentele se gasesc in continuare la pret de early-bird, respectiv 151 de lei (fara camping), sau 175 de lei (camping inclus) si pot fi achizitionate online, de pe Eventim.ro, sau din reteaua magazinelor partenere. In perioada 1 iunie – 31 august, abonamentele vor costa 181 de lei, respectiv 205 lei (inclusiv camping).

Domeniul Teleki_AWAKE (7)  web

credit foto: Cristian Vasile, Mihai Raducanu, Andrei Zaițiu si Csaba Friss.

awake_poster_preview_final_low res

muzeul parfumuluiAi drum la Paris? Pune pe lista si Muzeul Parfumului!

Ai drum la Paris? Pune pe lista si Muzeul Parfumului!

text de Eliza Manolescu

Daca Willy Wonka ar fi facut parfum in loc de ciocolata, fabrica lui ar arata la fel ca Grand Musée du Parfum, noul muzeu de parfum din Paris. Pentru ca, desigur, exista un muzeu de parfumuri in Paris … si este absolut magic.

Situat intr-un conac parizian uimitor, detinut anterior de Christian Lacroix, exponatele parfumate ii incurajeaza pe vizitatori sa descopere o lectie de cultura si istorie mult mai parfumata decat probabil si-ar fi imaginat vreodata.

Stiati ca faimoasa Cleopatra si Louis XIV au folosit parfum pentru a-si atrage partenerii?

Acest muzeu nu este doar un mare departament de frumusete dintr-un magazin. Lucrurile sunt un pic mai deosebite. Cum ar fi camera cu tuburi din aur rasucite, intortocheate, ce sunt conectate la palnii cu parfum create special individual pentru a le putea mirosi.

camera muzeul parfumurilor

Alta incapere gazduieste o Gradina a Aromelor – o gradina ce seamana cu cea din Alice in tara minunilor, unde florile artificiale invaluie vizitatorii cu o varietate de miresme, care pot declansa anumite nostalgii.

parfum paris

Grand Musee du Parfum a devenit unul dintre cele mai frumoase locuri noi dintr-un oras deja superb. Trebuie sa recunosc ca m-a facut curioasa sa dau o fuga pana la Paris sa-l simt-vad, probabil ca are un miros destul de neclar.

muzeu parfum paris

3088
shutterstock_cartiBookfest- 5 carti magice si un concurs cu vouchere de 100 ron

Bookfest- 5 carti magice si un concurs cu vouchere de 100 ron

Update: castigatoarele sunt Oana, Marta si Andreea D. Veti primi fiecare un mail cu detalii cum intrati in posesia voucherului. Multumesc tuturor pentru participare. A fost o bucurie sa va citesc comentariile si sa descopar carti pe care mi le voi cumpara de la targ zilele viitoare.

De joi incepe Bookfest si e din nou vremea sa petrecem muuulte ore printre carti, sa ne intalnim cu scriitorii nostri preferati si… sa cumparam compulsiv:)

Anul acesta va recomand cu drag cateva carti de care sunt legata emotional:

  • Anul gandirii magice – Joan Didion.

Asteptam de multa vreme traducerea acestei carti. Este o bijuterie de carte, o poveste despre cum te impaci cu tine si cu viata pe care ai trait-o alaturi de persoana care te stia cel mai bine si-a parasite aceasta lume, o poveste despre regasirea de sine cand esti in doliu. Un filigran al emotiilor descrise fara pic de emfaza, puse pe hartie cu gratie si … liniste.

E cartea mea preferata din toate timpurile, e cartea pe care am daruit-o in zeci de exemplare (in limba engleza), acum am sa o cumpar in romana sa o mai daruiesc o tura:). A aparut la editura Pandora M, in traducerea minunatei Virginia Costeschi care a reusit sa pastreze si in versiunea ei intreaga atmosfera fina si eleganta a scrierii lui Didion.

Va rog tare tare tare sa cumparati cartea aceasta, o sa fie un balsam pentru suflet pentru fiecare dintre voi.

 

  • Ion Ratiu –  Jurnal. Volumul 1. Inceputurile unui exil indelungat (1940–1954)

Fac parte dintre cei multi care regreta ca in urma cu 20 de ani nu am fost suficient de educata si inteligenta sa inteleg pe deplin vorbele domnului Ion Ratiu care se intorsese in tara noastra bantuita de sechelele comunismului. N-am stiut sa apreciem atunci prezenta domniei ale printre noi si regret teribil ca am ratat aceasta sansa, noi ca natiune, nu doar eu personal.

Am citit zilele acestea primul volum al Jurnalului pe care Ion Ratiu l-a tinut pe parcursul intregii sale vieti. E o lectie de istorie si e o radacina pentru a intelege de ce omul acesta si-a construit toata viata ca sa ajute tara lui, Romania. Chiar si dupa disparitia sa, Fundatia Ion Ratiu aflata la Turda continua o activitate de o tinuta exemplara in a sprijini democratia, cultura si recuperarea istoriei. Ca si viata domnului Ratiu, totul se face cu eleganta si smerenie pentru beneficiari. Despre fundatia Ion Ratiu puteti citi aici, cu volumul I al jurnalului dlui Ion Ratiu va intalniti la Editura Corint, cartea se va lansa sambata 27 mai si beneficiaza de prezenta fiului lui Ion Ratiu, Nicolae Ratiu.

 

  • Martha Bibescu si Vocile Europei (corespondenta si dosar CNSAS  1941 -1945)

Intr-o lume in care pierdem pas cu pas esenta a ceea ce inseamna aristocratie, intr-o vreme in care cei mai multi copiaza forma “elegantei de salon”, fara sa fi avut vreodata backgroundul cultural al ceea ce a insemnat “conversatia de salon”, memoriile printesei Bibescu sunt cu adevarat un eveniment si o lectie despre viata.

Nu am cultura istorica sa plasesc corect (din perspectiva obiectivizarii) in istorie faptele descrise dar cartea, in partea in care sunt transcrieri ale gandurilor Marthei Bibescu este o dantela de ironii si de descrieri savuroase ale membrilor din aturajul regilor Europei si marilor oameni de cultura europeni care si-au desfasurat activitatea intre 1941 -1945).

Toate aceste exprimari super delicate si rafinate, chiar si cand sunt descrieri ironice sunt puse fata in fata cu observatiile Securitatii asa cum apar ele in dosarul CNSAS. E inspaimantator sa constati ca femeia era urmarita si raportata la Securitate de cele mai bune prietene, cum la fel de inspaimantatoare sunt descrierile grosolane facute de cei care scriau notele nformative.

Intr-un fel, cartea aceasta este o metafora despre aristocratie si educatie pusa fata in fata cu ceea ce a facut comunismul din noi.

O gasiti la Editura Corint.

Mai am doua recomandari din categoria memorii si biografii.

N-am citit inca aceste carti, dar stiu ca o sa-mi placa si ca merita sa fie citite. (le achizitionez si eu de la Bookfest, sambata cand imi petrec toata ziua acolo): Driblingul meu. Autobiografia lui Johan Cruyff si Autobiografia Rod Laver.

*

Si acum un concurs simpatic:

Cu participarea exceptionala a organizatorilor Bookfest pun la bataie 3 vouchere de 100 de ron fiecare de cheltuit la standul unei edituri, la alegere, la targ.

Ce trebuie sa faceti?

Pana maine sa scrieti la comentarii care este carte ape care doriti cel mai mult sa o cumparati anul acesta de la Bookfest. (in felul acesta facem si o colectie de recomandari)

Joi dimineata la ora 10 anuntam castigatorii. 

Miercuri seara anuntam castigatorii, mai puteti comenta pana la ora 14.00

(cu scuzele de rigoare, dar maine nu voi fi in Bucuresti)

P.S. Am avut 5 vouchere cadou, dar 2 le-am daruit unor copilasi. Asta ca sa fie public totul:)

 

3715
catalin muraruDoi dintre fondatorii Roton intr-o spectaculoasa cursa ciclista in beneficiul copiilor bolnavi de cancer –

Doi dintre fondatorii Roton intr-o spectaculoasa cursa ciclista in beneficiul copiilor bolnavi de cancer –

Vin momente in viata in care trebuie sa dai inapoi pentru ce ai exploatat de la altii. Si sa “pay it forward” pentru ce, cu generozitate, ti-a oferit destinul.

Acesta e unul dintre acele momente si e un indemn pentru radiouri, televiziuni, ziare, reviste care au facut audiente (deci bani) din artisti ca Inna, Akcent, Alexandra Stan, Connect-R, Andreea Balan, Gabriel Cotabita, Jean Gavril sa dea putin inapoi din ceea ce au primit.

Bine, si artistii numiti mai sus, precum si multi, multi altii ar trebui sa dea si ei ceva in schimb, sa sprijine actiunea despre care scriu mai jos.

*

Doi dintre fondatorii casei de discuri Roton, Catalin Muraru si Dan Muraru (al treilea fondator este Bogdan Maxim), participa pe 1 iunie la o spectaculoasa actiune umanitara internationala de strangere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer: o cursa ciclista de 18 km pe o panta cu o inclinare medie de 8% prin Alpii Francezi. Echipa #WeArmada din care fac parte si romanii are 36 de ciclisti olandezi plus alti 9 veniti din toate colturile lumii si a fost creata de CEO Armada Music (compania care il are in grija pe Armin Van Buuren).

Dupa ce fiul lui Maykel Piron a fost diagnosticat cu leucemie, acesta a decis ca isi va folosi notorietatea, relatiile si influenta internationala ca sa ajute cu orice poate alte familii care trec prin iadul prin care a trecut si el. Asa a aparut #WeArmada, o echipa de ciclisti “muzicali” care s-a alaturat celei mai mari actiuni de strangere de fonduri din Olanda, un eveniment care are mai bine de 10 ani vechime si un “palmares” de peste 140 de milioane de euro stransi in beneficiul copiilor bolnavi de cancer, eveniment organizat de Alpe d’HuZes/ KWF Cancer Society.

Ce puteti sa faceti fiecare dintre voi ca sa-i sustineti pe cei doi romani care s-au alaturat in acest an acestei curse nebunesti (Bogdan, partenerul lor in Roton, ii sprijina total, chiar daca nu poate participa din considerente medicale) :

Puteti sa donati in dreptul ciclistilor din Romania, aici. (atentie trebuie sa marcati pagina in limba engleza ca sa puteti dona cu cardul)

Puteti sa dati mai departe vestea ca doi romani – usor nebuni 🙂 – s-au antrenat cateva luni bune ca sa poata concura cu bicicletele intr-una dintre cele mai grele curse de profil din lume pentru a transmite un mesaj de sustinere tuturor celor care se lupta cu cancerul si rudelor lor.

*

Il stiu pe Catalin Muraru mai bine decat il stiu pe fratele lui, Dan. Stiu dragostea si atentia cu care-si creste copiii, detaliile pe care le urmareste in buna lor educatie, valorile pe care incearca sa le imprime in sufletele lor.

Mai stiu si munca imensa pe care a depus-o alaturi de fratele sau si de Bogdan Maxim pentru dezvoltarea a ceea ce inseamna Roton Music (si extensiile de brand), o companie care are peste 100 de angajati.

Si mai stiu ca pentru vremurile cand i-a fost greu (pentru ca si in meseria asta nu e doar cu sclipici pe pereti si vedete zambitoare in mari concerte) s-a intors la sport – la bicicleta sau alergat – si si-a incarcat bateriile pentru ca sa o ia de la capat in a crea momente/ artisti care sa bucure milioane de oameni.

Stiu deci ca si pentru el, sportul e o forma de echilibru si o sursa de energie in momente limita in viata. Poate tocmai de aceea a inteles mai bine decat noi mesajul pe care #WeArmada incearca sa-l transmita.

Dan si Catalin se antreneaza de cateva luni intens in fiecare zi, in pauza de masa, pentru a participa a aceasta cursa care vorbeste despre solidaritate, prietenie, vointa, perseverenta, lupta cu tine si propriile limite. Ca atunci cand in familie e un necaz legat de o boala.

Zic sa-i sustinem si sa le mediatizam efortul. Puteti dona pentru sustinerea cauzei lor aici.

Multumesc.

5886
veronika foto(foto) Scenariu ireal in fotografiile Veronikai Tumova

(foto) Scenariu ireal in fotografiile Veronikai Tumova

text de Eliza Manolescu

Parca suspendate in timp, imaginile fotografei Veronika Tumova se caracterizeaza printr-o estetica feminina si emotionala.

Nascuta in Karlovy Vary, un orasel balnear din Cehia, Veronika s-a mutat in anul 2009 in Franta, moment in care a luat nastere si pasiunea ei pentru fotografie. Invatand singura sa faca cele mai frumoase poze, artista ce locuieste acum in orasul Rennes, se joaca cu imaginatia privitorului in capturile sale si evidentiaza o intelegere excelenta a luminii naturale si a neclaritatii, creand in acelasi timp povesti personale si emotii.

Seria ei “Solitudine” se refera la pictura impresionista: un singur protagonist intr-un fundal nostalgic si izolat, unde contururile devin nedefinite. Colectia reprezinta o invitatie de a explora o lume asemanatoare viselor, prinsa intre lumina si umbra.

veronika tumova solitudine veronika tumova tumova fotografie tumova fotografie negru fotografie veronika tumova tumova foto

2155
zmeura(reteta) Inghetata de zmeura cu iaurt facuta in casa

(reteta) Inghetata de zmeura cu iaurt facuta in casa

text de Eliza Manolescu

Ce poti sa faci intr-o vineri seara in care nu ai niciun plan? Iti prepari o inghetata nu foarte dulce, acrisoara chiar!

Ingredientele pe care le-am folostit:

250 g zmeura

150 ml ciocolata cremino (eu o aveam din ultima excursie in Italia)

400 g iaurt grecesc

O mana cu migdale

1 ou

1 lingura cacao

2 picaturi esenta vanilie

3 linguri zahar brun

Cum am procedat:

Am separat 1 ou si am batut separat albusul cu zaharul si galbenusul cu o lingura de cacao si ciocolata cremino. Am amestecat iaurtul cu cele 2 compozitii si am adaugat migdalele cu zmeura ( mixate bine anterior). La final, am pus putina esenta de vanilie ( 2-3 picaturi).

Cum nu am masina de facut inghetata, a urmat o noapte alba. Inghetata trebuie mixata des, asa ca din 2 in 2 ore m-am trezit pentru a amesteca compozitia, altfel face “ace de gheata”.

Iata ce a iesit:

inghetata cu zmeura

 

4133
ceramica jessicaNatura este imperfecta, asa cum sunt si obiectele din ceramica ale Jessicai Hans –

Natura este imperfecta, asa cum sunt si obiectele din ceramica ale Jessicai Hans –

text de Eliza Manolescu

Cuvantul “ceramica” evoca de obicei perfectiunea, geometria si rafinamentul. Dar exista si alte cai ce duc la aceasta arta. De exemplu, Jessica Hans a ales sa ia directia opusa. Fara turnare in forma sau netezire, vazele ei au texturi neregulare, guri rasucite si siluete neuniforme. O incertitudine la inima.

De la etajul al treilea al studioului din sudul Philadelphiei, Jessica redefineste lumea ceramicii prin privirea unui strain. Prima ei pasiune au fost materialele textile, despre care a studiat la Colegiul de Arta si Design Moore, cu o intentie precisa: durabilitatea.

Dar pasiunea acestei artiste foarte curioase, specializatata in Arta Fibrelor si a Ceramicii, nu se opreste aici. Ceea ce-si doreste Jessica este lucrul cu materialele in stare naturala si bruta.

Jessica isi aminteste ca in timpul studentiei ii placea sa adune materiale gasite pe jos carora le dadea foc pentru a vedea efectul surprinzator ce poate aparea. Prin acest proces, cat si prin alte metode de lucru neconventionale, Jessica creeaza ceramica ciudata, dar in acelasi timp armonioasa, pe care nu ati mai vazut-o vreodata.

vaze ceramica hans ceramica ceramica vaze ceramica vaze jessica ceramica jessica hans

2246
kangbin-lee-coffee-art-3(foto) Senzationale picturi in cafea –

(foto) Senzationale picturi in cafea –

Am descoperit un barista din Koreea care intrece orice imaginatie cand e vorba de art latte coffee

Departe de flori, inimioare si ursuleti (stiu eu un barista care deseneaza panda din lapte si cafea:) ) Kangbin Lee  reuseste intr-un mod dincolo de imaginatia oricum sa reproduca intr-o ceasca de cafea picturi celebre ale unor mari pictori ai lumii.

Van Gogh de exemplu.
kangbin-lee-coffee-art-1

Pentru mine e socant sa descopar ca exista pigmenti (comestibili) care pot sa reproduca in spuma laptelui culorile pictorilor si, evident, e uluitoare indemanarea lui Kangbin Lee.

Ca sa nu credeti ca e photoshop, am lasat la sfarsitul acestei postari si un film de trei minute cu realizarea unei creatii, mai intai insa cateva dintre latte-urile lui geniale.

Doua ganduri mai am inainte de asta: Oare cine are curaj si nu ii e mila sa le bea:) si … cata munca pentru o arta efemera, intr-o ceasca de cafea.

 

kangbin-lee-coffee-art-2 kangbin-lee-coffee-art-3 kangbin-lee-coffee-art-4 kangbin-lee-coffee-art-5 kangbin-lee-coffee-art-7 kangbin-lee-coffee-art-8 kangbin-lee-coffee-art-9 kangbin-lee-coffee-art-10 kangbin-lee-coffee-art-15

Iata si filmuletul cu munca koreanului magic

3958
fata bucle placaTe ingrijoreaza caderea parului? Incearca aceasta masca naturala!

Te ingrijoreaza caderea parului? Incearca aceasta masca naturala!

text de Eliza Manolescu

In ultima vreme am folosit prea des placa pentru bucle, iar parul meu a avut de suferit. Daca si tu utilizezi placa de par zilnic pentru bucle de invidiat sau par drept si perfect, e posibil ca podoaba ta capilara sa-si fi pierdut stralucirea, sa cada ingrijorator si sa ai multe fire tocite.

Printre toate mastile naturale, cea mai eficienta pentru parul meu fara luciu si aproape ars, s-a dovedit a fi masca cu usturoi si ulei de ricin. Dupa fiecare aplicare, firele de par isi recapatau stralucirea si erau mai puternice.

Pentru aceasta masca ai nevoie de o lingura de ulei de ricin, o lingura de miere, o lingura de smantana si doi catei de usturoi pe care ii pisezi bine.

Amesteci toate ingredientele si aplici compozitia pe par. Masezi energic scalpul in jur de 10 minute, acoperi parul cu un prosop umed si lasi masca sa actioneze timp de o ora. Apoi, iti speli parul cu samponul pe care il utilizezi in mod frecvent.

Vei vedea ca parul nu mai cade atat de usor dupa mai multe aplicari.

2102
textile culoare india(foto) Shooting inedit de textile in India

(foto) Shooting inedit de textile in India

text de Eliza Manolescu

Noua colectie de textile a lui Bonnie&Neil a fost intr-o calatorie de-o viata, in orasul Bundi din India. Acolo, Megan Morton s-a ocupat de stylingul pentru fotografiile superbe de care responsabila este Aimee Thompson. Pe fundalul colorat de detalii arhitecturale uimitoare, materialele au luat viata datorita vibratiei pe care o intalnesti la fiecare pas in oras.

Ideea lui Bonnie Ashley si a lui Neil Downie de a crea un brand de textile a avut succes. Bonnie&Neil a devenit o marca indragita in Australia, iar designul imprimeurilor are influente din toata lumea. Pentru acest shooting, culoarea a fost focusul principal, ce s-a completat si a contrastat perfect cu imprejurimile luminoase.

Prin eliminarea altor materiale textile si plasarea celor de la Bonnie&Neil intr-un peisaj exotic-stradal, departe de Australia, stilista Megan Morton a dat o noua viata colectiei de tesaturi.

Stilul si detaliile cladirilor pe care Megan le-a ales pentru a contrasta cu modelul imprimat, ne determina sa vedem materialele intr-un mod cu totul diferit fata de un interior in stil clasic.

Ce-a iesit puteti vedea mai jos:

bonnie neil textile

bonnie textile

materiale textile bonnie

textile bonnie neil

textile bonnie

textile foto india

textile india bonnie neil

textile india bonnie

 

 

1929
mese Cristina Celestino(deco) Cele mai simpatice masute create de Cristina Celestino

(deco) Cele mai simpatice masute create de Cristina Celestino

text de Eliza Manolescu

“Armonie” este cuvantul perfect care defineste lucrarile semnate de arhitecta Cristina Celestino. Sunt obiecte cu o estetica rafinata si combinatii de culori si materiale intr-un echilibru perfect. Daca esti in cautarea masutei perfecte, aceasta colectie te poate inspira.

Nascuta in 1980 la Pordenone, in Italia, Cristina a studiat la Facultatea de Arhitectura din Venetia si a infiintat propriul brand Attico in 2009, cand s-a mutat in Milano, dand viata unor colectii simpatice de lampi si diferite piese de mobilier. Obiectele create de Cristina Celestino sunt caracterizate printr-o cercetare meticuloasa asupra materialelor si a formelor.

Colaborarea recenta cu Fendi a dat nastere unor oglinzi, lampi, mese si scaune de o eleganta izbitoare. Frumusetea colectiei “The Happy Room” pentru Fendi se datoreaza din nou unui studiu aprofundat.

Obiectele Cristinei au fost expuse de-a lungul timpului in diferite galerii si showroom-uri internationale.

cristina celestino colectie mobilier Cristina Celestino colectie masute cristina celestino colectie Cristina Celestino

1894
salata hei rompetrolO salata Hei! sau cand marketingul in timp real e facut cu suflet

O salata Hei! sau cand marketingul in timp real e facut cu suflet

Chiar inainte de Pasti am inceput o disputa in gluma cu colegu’ Chinezu despre alimentatia sanatoasa vs bere (care, da stiu, e si ea sanatoasa – chiar e – in cantitati moderate).

*

Spun mereu ca ma leaga de Chinezu o prietenie de foarte multi ani si ca ne-am ajutat adesea neconditionat. Asa ca disputele noastre – nu doar in cazuri “alimentare” – sunt prietenesti si chiar nu au nicio miza de ego sau “cine e mai tare”.

(Precizarea asta e ca sa ramana aici pentru cei pe care-i mai apuca mirarea cand comentam unul la altul – mai mult eu:) – in contra la ce scrie celalalt si se intreaba “ce are cu tine?!”. Avem unul cu celalalt o prietenie care ne permite sa spunem si sa gandim si lucruri diametral opuse, fara sa moara de inima neagra celalalt) .

*

Revin la subiectul initial.

Am inceput o disputa pe considerente alimentare fiind amandoi constienti de ceea ce punem in spatiu public, fiind constienti de responsabilitatea mesajelor noastre, dar mai ales bazandu-ne pe comportamentul nostru alimentar. A fost ceva natural, nu ne-am facut un plan – hai sa ne contram pe ceva… Pur si simplu, el m-a chinuit cu Berea anul trecut in deplasarile pentru Turneul Scoala Flanco si m-am gandit ca e randul meu sa –l bat la cap sa guste diverse lucruri sanatoase.

Asa am ajuns sa ne “mascarim” in mesaje pe facebook. Eu aratandu-i salatele pe care le pregatesc (cele mai multe le postez pe contul meu de Instagram) zilnic, asta pentru ca eu mananc foarte putina carne.

Mesajele noastre au fost vazute de o prietena comuna care lucreaza la Rompetrol si pentru ca ei pregateau in restaurantele HEI! din benzinarii un meniu nou si spectaculos cu salate, ne-au invitat sa ne duelam la ei.

Am fost invitata sa pregatesc o salata cu ce vreau eu din bucataria lor, iar Chinezu sa o deguste.

Au un sistem special la barul cu salate (si la sandvichuri, de altfel) in care poti alegi ingredientele pentru salata si sa faci ceva, unic, pe gustul tau. Totul e super proaspat si e o atentie speciala pentru ingrediente gustoase si sanatoase.

*

Trebuie sa recunosc ca mi-am dorit tare sa fac o salata care sa-l surprinda pe Cristi si care sa fie atat de buna incat sa-si doreasca si prietenii mei sa o guste. Adica m-am luat in serios.

salata hei rompetrol Am ales din bucataria HEI! baza de rucola cu grapefruit (gandind ca va fi o experienta inedita pentru Cristi), am adaugat ingrediente satioase si gustoase (porumb, emmental, piept de pui) – pe toate cele mentionate aici le-am gasit intre ingredientele cu care puteti sa va preparati si voi salatele oricand la Rometrol – si am adaugat un ingredient care poarta semnatura mea pentru ca-l pun foarte des in mancare, boabe de rodie. (Am venit de acasa cu rodia, special pentru asta)

Rezultatul a fost un amestec de texturi si de gusturi care a avut si prospetime, dar a fost si satios. Chinezu a recunoscut ca l-am surprins, toata lumea a fost happy.

Salata asta, fara rodie,  o puteti face si voi in benzinariile Rompetrol. Totul se gaseste acolo, plus niste painici geniale – una cu rosii uscate in ea, alta cu aluat de brezel care e incredibil de gustos.

ingrediente salate hei rompetrol

Dincolo de disputa si de salata in sine cu care sunt foarte mandra, intamplarea a avut si alte efecte:

Pentru ca a fost ceva organic, natural, prieteni ai nostri au venit sa ne sustina in “disputa”, mai mult sa se amuze pe seama lui Chinezu cred eu:). Asa se face ca ne-am revazut in… benzinarie cu o prietena pe care si eu si Chinezu o stim de aproape 20 de ani.

Prietenii nostri care au venit sa ne faca galerie, au postat fiecare pe paginile lor de fb de la intalnire – pentru ca era fun, era autentic si… salatele chiar erau gustoase. (bine, am facut putin deranj prin bucataria HEI! dar fetele au fost foarte dragute si ne-au lasat sa facem ce vrem noi).

A fost atat de mare distractia ca am inceput sa ne gandim cum sa facem intalniri lunare… la salata HEI!, in benzinarie. 🙂

In zilele urmatoare m-am intors de cateva ori la benzinaria Rompetrol (de pe Sfintii Voievozi)  unde ne-am distrat ca sa mai cumpar salata la fel pentru ca isi doreau prieteni ai mei. Le-am zis ca le fac acasa din ingredient similar, dar … a trebuit sa merg la Rompetrol sa cumpar ca sa guste fix cu sosul lor – Caesar.

Am primit mesaje de la prieteni care se aflau in tara intr-o benzinarie Rompetrol si imi aratau ca isi fac salata “mea”. (sper sa nu se incrunte foarte mult oamenii din benzinarii la auzul “vrem salata cu rucola, grapefruit, piept de pui si porumb cu cascaval” 🙂 )

*

Ce vreau sa spun cu asta?

La capatul liniei e vorba de marketing in real time. Cineva a vazut o oportunitate si a creat expunere pe ceva credibil, autentic. Sper ca la un workshop online sa mai povestim despre Salatele Hei! de la Rompetrol.

3817
alexconu-novapix-95foto Alex Conu – Cand tehnologia se ridica la rang de arta apar proiecte spectaculoase.

foto Alex Conu – Cand tehnologia se ridica la rang de arta apar proiecte spectaculoase.

Unul dintre fotografii pe care eu ii apreciez foarte mult, Alex Conu (am fotografii de-ale sale inramate acasa) are o expozitie speciala saptamana aceasta pe 20 mai, in cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor.

Stirea e frumoasa, dar nu asta e totul. Alex locuieste la capatul celalalt al pamantului – in Norvegia, a plecat din tara ca sa-si urmeze pasiunea, sa fotografieze astrele. Are o serie spectaculoasa cu Aurora Boreala, una dintre fotografiile din serie a si fost premiata international, si pe aceasta o aduce acasa la 2 ani de la plecarea sa din tara.

Si, desi avem povestea unui tanar care si-a urmat visurile si a reusit, nu doar asta e intamplarea frumoasa pe care vreau sa vi-o spun.

Detaliile din spatele expozitiei sunt asa: pentru ca si publicul din Romania sa se poata bucura de fotografiile sale si sa le sa poata vedea in culorile lor adevarate, LG Romania i-a propus lui Alex Conu sa organizeze impreuna o expozitie eveniment in Noaptea Muzeelor, punandu-i la dispozitie cel mai spectaculos dintre televizoarele sale, noua gama LG OLED 4K, un televizor care are o tehnologie care se numeste OLED  – control la fiecare pixel, tehnologie care conform testelor internationale reda cel mai profund negru si cea mai realista si intense paleta de culori.

Povestea expozitiei lui Alex la Bucuresti e despre a-ti urma visul, a face lucrurile atat de bine si de frumos, incat esti validat nu doar de premiile internationale, ci si de mari branduri care te ajuta sa arati lumii munca ta.

Nu stiu daca vor fi si filmulete din noptile cu Aurora Boreala, realizate de Alex, pentru ca ar fi foarte interesant dat fiind faptul ca LG OLED 4K are un sistem de sunet surround foarte spectaculos care ar putea crea efect de sala de cinema si-am fi cu toti transportati in locurile magice surprinse de Alex. Dar asta vedem la expozitie.

alexconu-novapix-25

alexconu-novapix-95

alexconu-novapix-47

Daca sambata iesiti la noaptea Muzeelor va rog tare sa nu ocoliti si expozitia lui Alex Conu realizata in parteneriat cu LG Romania, de la Arcub Gabroveni. Incepe la ora 19 si o sa va intalniti si cu Alex acolo.

Puteti vedea mai multe detalii pe pagina evenimentului www.lgoled.ro/eveniment dar si pagina de facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/events/1883084311966496/) .

Eu una abia astept sa-l revad si sa-l felicit pentru cum isi traieste viata. Si pentru cum ne arata noua lucrurile frumoase din natura.

foto: Alex Conu

 

 

3545
Connecting for Good 2017_Mihaela Vlaiculescu, Asoc. Sprijin pt Diabet webCorporatiile?! 26 de milioane de euro in 19 ani investiti in sanatate de Fundatia Vodafone.

Corporatiile?! 26 de milioane de euro in 19 ani investiti in sanatate de Fundatia Vodafone.

Am fost de dimineata la reuniunea anuala a Fundatiei Vodafone – Connecting for Good 2017, momentul in care sunt prezentate proiectele finantate de fundatie si rezultatele finantarilor trecute.

Am auzit prezentari de la cateva proiecte, pe unele le stiam deja, dar dincolo de ele, tot ceea ce am vazut a  fost un prilej sa ma gandesc cat de mult au insemnat corporatiile in Romania in ceea ce inseamna cultura voluntariatului, sprijin pentru Asociatiile care au miscat muntii in spatii mici, ajutand in detaliu comunitati pe care autoritatile nu le-ar fi putut ajuta prea curand.

Sunt parte din jurii care finanteaza proiectele ONG-urilor, finanteaza cu banii multinationalelor – uneori veniti din strainatate – de la GRUP, cum se spune – si stiu cat de mult am progresat in sanatate, in ingrijirea copiilor cu deficiente, gratie acestor finantari.

*

Dincolo de acest gand al meu, as vrea sa va spun ca am vazut astazi proiecte care m-au impresionat foarte tare si am inteles inca o data cat de mult inseamna sa-i asculti pe cei care se lovesc de problemele pe care vrei sa le rezolvi. Si din aceasta perspectiva, statul are multe de nvatat din colaborarea intre asociatii si corporatii.

Unul dintre proiectele care m-a impresionat foarte tare vine din zona copiilor bolnavi cu diabet si apartine Asociatiei Sprijin pentru Diabet. Am ascultat-o pe doamna doctor Mihaela Vlaiculescu cum povestea ca micutii intre 1 an si cateva luni si 10 ani isi inteapa deetelele de 8 ori pe zi pentru a li se lua glicemia si ajung la starea de coma in unele situatii in care nu a fost anticipata fluctuatia glicemiei.

Asociatia Sprijin pentru diabet a implementat in Romania cu finantare de al Fundatia Vodafone o aplicatie si aparatura necesara pentru masurarea glicemiei in timp real, fara sa fie nevoe sa mai fie intepat copilul mai des de 2 saptamani.

Medicul vede in timp real stadiul si prognoza pentru nivelul de glicemie, iar copiii care beneficiaza de acest program pilot nu au mai avut NICIO CRIZA, NICIO STARE DE COMA!

Costul pentru aparatura pentru fiecare copil e de 1000 de euro, la care se mai adauga lunar consumabile care se ridica pana la 500 de euro pentru un copil.

Sunt 3000 de copii in Romania care se chinuie cu diabet in forma cea mai grava, iar statul nu i-a putut ajuta la acest nivel pana acum. In programul asociatiei se afla 90 de copii.

Acesta e doar un exemplu despre cum mediul privat ajuta societatea in Romania.

Tot Fundatia Vodafone mai are pe ordinea de zi anul acesta renovarea Sectiei de Neonatologie a Spitalului Judetean Constanta si dotarea ei cu o solutie de telemedicina, proiect implementat impreuna cu asociatiile Inima Copiilor si Daruieste Aripi. Bugetul total necesar pentru acest proiect este estimat la 1,3 milioane de euro. Pentru strangerea fondurilor necesare, asociatiile Inima Copiilor si Daruieste Aripi deruleaza o campanie nationala de donatii, iar suma totala va fi dublata de Fundatia Vodafone Romania.

Asociatiile au strans 300.000 de euro din donatii ale oamenilor, iar procesul este in derulare.

Am vazut in prezentarea proiectului de la Constanta ceva care m-a socat. In Europa rata mortalitatii la nastere e de 3,8, lar in sud estul Romaniei rata e de peste 9 %. Adica sunt copii care daca au ghinionul sa se nasca la Fetesti sau la Mangalia pot muri doar pentru ca spitalul cel mai apropiat nu are aparatura necesara. Aproape 1 din 10 copii!!!!

Nu cred ca poate cineva sa aseze 10 copii nou nascuti in linie si pe unul sa-l dea la o parte si sa-i spuna mamei lui: el nu mai traieste, nu avem cu ce sa-l tratam chiar daca exista tratament pentru suferinta lui.

*

Revenind, Fundatia Vodafone  anuntat astazi proiectele pe care le finanteaza anul acesta (600.000 de euro e totalul finantarilor):

„Connecting for children with autism” – Asociatia Help Autism, „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” – Asociatia Smiling Faces Romania, „Click SAVE for life!” – Fundatia de Sprijin Comunitar, „Primul Centru de Telemedicina in Diabetul Pediatric in Romania” – Asociatia Sprijin pentru Diabet, „Impreuna pentru sanatate! 2” – Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis, „HOSPICE – Conexiune pentru ingrijire si compasiune” – Fundatia HOSPICE Casa Sperantei si „Telefonul Varstnicului” – Fundatia Principesa Margareta a Romaniei.

Anuntul a fost facut de Ravinder Takkar, Presedinte si CEO Vodafone Romania, reprezentant al membrului fondator al fundatiei, in cadrul conferintei anuale Connecting for Good, care reuneste cei mai importanti parteneri ai fundatiei, ONG-urile si beneficiarii programelor sale.

*

Dupa experimenta intalnirii de astazi am doua mari dorinte:

Sa donati cat de putin puteti pentru renovarea clinicii de la Constanta (Vodafone va dubla suma stransa din toate donatiile) si sa le multumesc mult tuturor fundatiilor multinationalelor care au birouri in Romania pentru ca, asa corporatist cum gandesc ei, ne ajuta sa mergem inainte.

(in 19 ani de activitate ai fundatiei Vodafone, au fost finantate 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Investitia la acet moment este de peste 26 milioane de euro )

Detalii pentru cum puteti dona pentru refacerea maternitatii de la Constanta puteti gasi aici. Cum am fost cu domn China, aici puteti citi si experienta lui de astazi. Ma rog, ma da in fapt ca mi-au dat lacrimile.

2619
gateaux au chocolat(reteta) Gâteau au chocolat – Desert frantuzesc super delicios –

(reteta) Gâteau au chocolat – Desert frantuzesc super delicios –

Text de Eliza Manolescu

De curand am fost in Luchon, in Franta, la prietenii mei si intr-o dupa-amiaza am gatit o prajitura delicioasa, dupa o reteta frantuzeasca. Prajitura se numeste Gâteau au chocolat ( la noi i se mai spune si “lava cake” ), iar reteta o avem de la o frantuzoiaca, care locuieste in statiunea montana in care mi-am petrecut cateva zile.

Ingredientele pe care le-am folosit:

250 g ciocolata neagra
250 g zahar (noi am pus doar 150 g ca sa nu fie prea dulce)
125 g unt
4 oua
75 g faina

125 g pudra de migdale sau nuca de cocos sau scortisoara

ingrediente ingrediente prajitura

Cum am procedat:

Prima data am aprins cuptor la 180°C.

Intr-o cratita am pus 5 linguri de apa, cele 250 g de ciocolata bucatele si untul si am amestecat pana s-au topit ingredientele. Am indepartat de pe foc si am lasat la racit.

prajitura 3

Dupa aceea, am separat cele 4 oua si am batut la mixer albusul pana s-a format o spuma ce nu aluneca de pe bol.

Galbenusurile le-am mixat impreuna cu zaharul, apoi am adaugat ciocolata topita si faina. Am amestecat usor cu o paleta, pana am obtinut o compozitie ca o spuma de ciocolata, in care am adaugat la final migdale macinate si nuca de cocos, dupa care am amestecat din nou.

prajitura 2

Compozitia obtinuta am varsat-o intr-o tava cu pereti detasabili (pe care am uns-o cu unt ) si am lasat-o in cuptor 40-45 de minute.

prajitura 1

Cum am scos prajitura (crocanta deasupra si cremoasa in interior) din cuptor am servit-o cu inghetata de vanilie. Recunosc ca a doua zi prajitura a avut un gust mult mai bun.

gateaux au chocolat reteta

5478
carmen Dell’OreficeIn ciuda varstei ei…

In ciuda varstei ei…

De fiecare data cand cineva zice despre o femeie ca arata bine “in ciuda anilor pe care-i are” se mai aseaza o caramida in zidul prejudecatilor noastre.

N-ar trebui sa mai existe exprimarea aceasta nicaieri in spatiul public pentru ca ea nu aduce niciun beneficiu nimanui.

Sa luam o femeie care arata bine (dupa standardele sociale ale momentului) – de 30, 50 sau 70 de ani.

Credeti ca ea nu simte, stie ca arata bine? Credeti ca ea nu stie cati are in buletin? Credeti ca ea nu simte diferenta de energie pe care o are de la an la altul ca urmare a schimbarilor fiziologice?

Ce mai stie ea – si putini dintre ceilalti o stiu – e cum sa-si gaseasca curajul si respectul de sine pentru a se arata lumii in cea mai buna varianta a sa.

“In ciuda anilor pe care-i are” spune imens de multe despre cel care face rostirea cuvintelor: are niste asteptari pentru anii respectivi – mai jos pozitionate decat realitatea, are niste prejudecati si judeca vartos in momentul in care vorbeste.

Intr-o vreme in care oamenilor li s-a creat spatiul (medical, fiziologic) sa-si impinga limitele si sa progreseze in orice domeniu, de ce judecam (“in ciuda” e o constructie negativa) efortul altora de a arata bine?

E invidie? E grija de capra vecinului? E proasta educatie? E frustrarea noastra ca nu suntem la fel ca acelea care “in ciuda varstei”…

*

Am vazut mai devreme la televizor o asemenea judecata despre sotia presedintelui Frantei si nu cred ca exista televiziune din Romania sa nu fi zis nimic despre varsta doamnei, acum la ceremonia de inaugurare.

E trist. Pentru ca ne arata inca o data nivelul. Micimea gandirii.

Judecata asta cu look-ul si varsta apare desigur mai peste tot in orice tara, dar daca scriu acum aici e ca sa va ganditi putin de cate ori ati spus in fata cuiva (celebru sau nu) arata bine in ciuda varstei sale… arata bine la anii sai.

*

Sunt oameni care pot fi un exemplu motivational pentru fiecare dintre noi, chiar si in disciplina de a avea un regim de viata care sa-ti permita un look atractiv indiferent de varsta.

Cand vom invata sa ne uitam la oameni dincolo de varsta lor,  sa le vedem faptele (educatia, disciplina, perseverenta), cand ne vom gasi curajul si increderea de sine sa aratam cea mai buna versiune a noastra, vom mai face un pas in fata spre evolutie, spre a fi mai frumosi (estetic) fiecare dintre noi.

Doamna din fotografie se numeste Carmen Dell’Orefice si are cati ani vrea ea.

5400
tibi useriu ivan patzaichinIvan Patzaichin isi uneste fortele cu Tibi Useriu pentru recuperarea sociala a detinutilor din Romania –

Ivan Patzaichin isi uneste fortele cu Tibi Useriu pentru recuperarea sociala a detinutilor din Romania –

In vremuri in care ne preocupa – cu agende mai mult sau mai putin ascunse- soarta celor aflati in penitenciare, Ivan Patzaichin se uneste cu Tibi Useriu si, prin asociatiile din care fac parte Ivan Patzaichin – Mila 23, respectiv Tasuleasa Social, atrag atentia comunitatii si autoritatilor ca o parte din solutii ar putea fi gasite in alta parte… in integrarea in natura, in ceea ce se numeste ecologie umana.

La incheierea unuia dintre cele mai indraznete proiecte din penitenciarele romanesti dedicat reintegrarii sociale, “Stabilirea unui mecanism ecologic de reintegrare sociala a detinutilor de la penitenciarul Chilia Veche ( derulat de Administrația Nationala a Penitenciarelor in parteneriat cu Asociatia “Ivan Patzaichin – Mila 23” și Asociația ,,Romano ButiQ”, sub indrumarea Serviciilor Penitenciare din Regiunea de Sud – Norvegia) cei doi sportivi anunta ca isi doresc multiplicarea modelului de la Chilia si sunt gata sa se implice activ, daca autoritatile isi vor dori si ele acest lucru.

Ce s-a intamplat la Penintenciarul Chilia Veche?

Mai bine de 2 ani, detinutii aflati in ultima perioada de detentie, au lucrat in aer liber specializandu-e in meserii ecologice: dulgherie, construcție de case, impletirea rachitei si a papurei, olarit si agricultura. Pe perioada de invatare, detinuții au construit, cu metode tradiționale si materiale moderne, case specifice zonei Deltei Dunarii, in care au fost gazduite atelierele de formare pentru meseriile ecologice. A fost inițiat astfel un demers de ecoreintegrare.

Proiectul pilot a beneficiat de finantare si asistenta din partea statului norvegian, pionier in implementarea conceptului de “inchisoare ecologica” si detinator al recordului de cea mai redusa rata de recidiva din Europa. Inchisoarea Bastoy, model și partener pentru acest proiect, are o rata de recidiva de doar 16% (fata de rata medie din Europa si Romania, de aprox. 50%).

La Chilia s-a observat nu doar o mai usoara adaptare a detinutilor eliberati ci si cresterea sanselor de angajare si interare in societate pentru ca au invatat meserii care le-au permis angajarea post eliberare.

De ce se implica ultramaratonistul Tibi Useriu in proiect?

 Cunoscut in Romania mai ales calitatilor sale sportive (castigator al uneia dintre cele mai dificile curse de alergare din lume – Arctic 6633), Tibi Useriu a facut 10 ani de penitenciar in Germania, ca urmare a activitatii sale infractionale din tinerete.

Sportivul recunoaste ca a reusit sa se reintegreze in societate dupa luni de chin, in care nu-si gasea locul si ca l-a ajutat foarte mult natura si faptul ca a putut sa alerge si sa munceasca in natura. (S-a intamplat la Tasuleasa Social, una dintre cele mai mari scoli de voluntariat din Romania, aplasata pe un deal, intre munti, langa Bistrita, scoala creata de fratele sau, Alin Useriu).

Tibi este cea mai buna dovada ca este viabila teoria pe care au incercat sa o puna in practica la Penitenciarul Chilia Veche, iar sportivul doreste sa-si uneasca fortele cu Ivan Patzaichin pentru a dezvolta acest proiect pilot in alte cateva penitenciare (ei propun 5 penitenciare).

 

ivan patzaichin si tiberiu useriuCe se intampla mai departe?

 

Ivan Patzaichin si Tibi Useriu au trimis directiei penitenciarelor si, sper eu si Parlamentului Romaniei, un memoriu in care arata beneficiile acestui proiect pilot de la Chilia Veche.

Vor continua sa caute solutii – mai ales financiare – pentru multiplicarea experimentului Chilia Veche, cu expertiza si experienta fiecaruia, dar si cu sprijinul asociatiilor din care fac parte.

Sa speram ca autoritatile vor sesiza potentialul acestui proiect si il vor sprijini.

Eu sper ca intr-o vreme in care ne uitam la penitenciare si detinuti mai degraba din perspectiva mondena (cati bani au – de dat – cei care au mai fost arestati si de ce vor sa fie gratiati) sau din perspectiva igienica (ce faianta sa aiba si cum sa le marim spatiul de aer respirabil), sa existe niste minti luminate care sa faca un pas in spate si se uite la solutiile care vin dinspre interior, solutii care le dau detinutilor posibilitatea de a se integra in societate.

Poate ca nu vor ajunge toti campioni de talia lui Tibi Useriu (l-am vazut astazi pe Ivan Patzaichin cu cata admiratie si respect se uita la Tibi – sigur, respectul era reciproc, dar am sa scriu separat despre asta), dar daca vor putea fi reintegrati mai multi in socitate cu siguranta ne vom simti mai bine cu totii.

27152
katy perryKaty Perry si o directie vizuala intuita acum 2 ani:)

Katy Perry si o directie vizuala intuita acum 2 ani:)

Cand eram la inceput in meserie obisnuiam sa ma enervez foarte tare cand propuneam ceva care stiam ca e corect, pe un trend, sau inaintea vremurilor si nu era acceptat.

Stiam pentru ca citeam si ma preocupam/documentam mult inainte de orice propunere pe care o faceam.

Dupa niste ani, nu stiu daca e bine sau rau, am ajuns sa-mi spun

nu e business-ul meu, oamenii care m-au angajat isi construiesc business-ul cum vor ei.

business-ul e la acest nivel prin munca si priceperea lor, deci nu mai pune la suflet si doar propune si sustine ce crezi, iar daca nu-i convingi pot sa fie multe cauze – o directie de business la care nu ai acces ca informatii, sau nepriceperea lor in a intelege ce spui, sau orice altceva.

Nu ma mai enervez de multa vreme deci, dar imi place sa remarc cand se intampla sa anticipez trenduri sau directii creative. Cand mi se confirma, adesea la nivel international, directiile pe care le-am propus ma simt bine, stiu ca documentarea constanta si riguroasa functioneaza: pentru ca stii cu ce oameni sa lucrezi si ce sa alegi.

Asa s-a intamplat recent odata cu lansarea noului single Katty Perry – Cherry pie  Bon Appetit.

El are o directie vizuala pe care o propusesem impreuna cu Dimitri Caceaune si David Gal in urma cu 2 ani pentru matinalul de la radio 21.

N-a trecut atunci, dar le mai multumesc o data baietilor pentru creativitatea si talentul lor, pentru cat au muncit si imi face placere sa arat aici doua dintre vizualuri.

Vizualul lui Katy Perry lansat in urma cu cateva zile

katy perry

vizualurile propuse pentru Radio 21, de David Gal si Dimitri Caceaune in 2015

david gal dimitri caceaune pt radio 21 david gal dimitri caceaune radio 21 - 2015

4308

Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!