brainbrain

(repost) SANATATE: ar trebui sa facem curat zilnic in mintea noastra

am scris acest articol in 15 decembrie 2014. il repostez pentru ca, odata cu vacanta de vara, oamenii isi pun noi rezolutii. poate treceti meditatia si “curatenia mintii” printre rezolutii.

*

unul dintre obiectivele mele din 2015 e sa-mi conving prietenii sa incerce macar intr-o dimineata sa faca exercitii de curatare a mintii, de linistire interioara.

sunt sigura ca cine va incerca o data, va face foarte des asta; mai ales ca , prin practica, procesul de curatire (meditatie ii spun unii) incepe sa fie mai profund si cu efecte tot mai benefice.

cred ca asa cum ne spalam dimineata ca sa fim “curati” pentru o noua zi in care ne intilnim cu lumea si cu o multime de asperitati, tot asa trebuie sa facem curatenie zilnic in mintea noastra care urmeaza sa fie agresata de emotii, stari si zeci de mii de informatii carora trebuie sa le faca fata in timp record. ( eu am ajuns la curatenia mintii ascultindu-mi pur si simplu nevoile creierasului, fara vreun instructor, fara sa cheltui bani, fara ca macar sa fi citit ceva la tema.. dar despre asta povestesc alta data)

cum faci curat in mintea ta?
cu 10 minute in care nu te gindesti la nimic, iti reglezi respiratia si, daca nu te poti sprijini doar in linistea din mintea ta (care e mai greu la inceput de facut), sa te intorci tot timpul cu gindurile la un cuvint pozitiv (iubire, multumesc etc)

eu prefer sa fac asta stind (acum cind e frig cu spatele lipit de calorifer, ca o pisica:) ), dar e un exercitiu de curatire pe care-l poti face oriunde. important e sa fie liniste, sa inveti sa-ti cobori ritmul interior si pret de citeva minute sa nu te gindesti la nimic, sa relaxezi “muschii mintii”

*
cercetatorii de la Harvard au facut un studiu pe persoane care obisnuiesc sa-si relaxeze mintea, sa-si faca curat in minte, in fiecare zi si au constatat ca “meditatia” nu doar relaxeaza, ci si ajuta la dezvoltarea creierului.

“Although the practice of meditation is associated with a sense of peacefulness and physical relaxation, practitioners have long claimed that meditation also provides cognitive and psychological benefits that persist throughout the day. This study demonstrates that changes in brain structure may underlie some of these reported improvements and that people are not just feeling better because they are spending time relaxing.” – Sara Lazar of the MGH Psychiatric Neuroimaging Research Program and a Harvard Medical School Instructor in Psychology

The study involved taking magnetic resonance images (MRI) of the brain’s of 16 study participants two weeks prior to participating in the study. MRI images of the participants were also taken after the study was completed.

“The analysis of MR images, which focused on areas where meditation-associated differences were seen in earlier studies, found increased grey-matter density in the hippocampus, known to be important for learning and memory, and in structures associated with self-awareness, compassion and introspection.”

aici tot studiul

*

stiti care e efectul?

pe linga mai multa energie pe care o veti in rutina lucrurilor zilnice, apare – dupa citeva zile – si o forma de fluiditate mentala, informatia se asimileaza mai usor, ideile noi par ca vin mai repede si… ai un zimbet pe dinauntru.

ceea ce va doresc si dvs.:)

Leave a Comment


× 9 = eighty one


Aboneaza-te la newsletter

Adresa de email:


Aboneaza-te!